joi, 5 mai 2016

Conditiile de propagare


Propagarea este proprietatea undelor radio de a se raspandi in spatiu de la antena emitatorului. 
Distanta de propagare este distanta la care poate fi receptionata o emisiune (cb, radioamator, comerciala, profesionala) si este influentata de o serie de factori fizici (inaltimea si performanta antenelor, calitatea cablurilor, puterea de emisie, tipul modulatiei, conditii atmosferice, etc.).

V-ati pus, desigur, intrebarea de ce in unele zile se aud "colegii" foarte clar si alteori nu? Eliminand problemele de natura tehnica (echipamente defecte), cel mai probabil ati fost martorul unei schimbari de propagare.
Propagarea este puternic influentata de nivelul de ionizare al ionosferei. In functie de aceasta sunt favorizate comunicatiile la mica sau mare distanta. 

Paradoxal, in zilele cu propagare buna statia sfaraie, este zgomotoasa, sunt putini corespondenti utili, se aud emisiuni in alte limbi, de la distanta mare (sute si mii de km). Statiile locale se aud foarte slab, de cele mai multe ori sub nivelul zgomotului, in special statiile vizibile, pana la orizont (cateva sute de metri), statiile locale mai indepartate nu se aud (intra in "zona de umbra"). In aceasta situatie, majoritatea utilizatorilor considera ca echipamentul de emisie a suferit o avarie si solicita o "calibrare" (de fapt, o reacordare a antenei), operatie necesara periodic, pentru a evita defectarea statiei (o antena defecta sau prost reglata arde finalul de emisie!).
In zilele cu propagare slaba zgomotul benzii scade (reglajul portii de zgomot poate fi coborat mult), corespondentii se aud clar si tare. Se pot face legaturi sigure cu echipament obisnuit pana la 20-25 km, in functie de teren. 
La pagina Propagare exista tabelul de sus, actualizat in timp real. CB-istii de pe "22" (banda de 27 MHz) trebuie sa urmareasca propagarea HF (unde scurte) cu lungimea de unda de 11 M.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu